Vem är Jiraiya? (Naruto)

Jiraiya (自来也) är en fiktiv karaktär och huvudperson i manga- och animeserien Naruto. Hans namn betyder bokstavligen "att klara sig på egen hand", vilket beskriver hans personlighet, eftersom han anländer och lämnar Konoha utan att någon märker det. Det kan också vara en hänvisning till hans perversa hobbyer. Jiraiya arbetar med en ny "vuxenbok" och för det så behöver han göra lite "undersökningar" (snarare spana in kvinnor), vilket irriterar Naruto extremt eftersom Jiraiya ska träna honom.

Jiraiya är den enda för tillfället som vi vet använder sig inte bara av jutsus utan han använder även så kallade "Sagetekniker". Jiraiya var väldigt lik Naruto som ung. I hans team var det Tsunade, Orochimaru, Jiraiya själv och ledaren till gruppen, den Tredje Hokage. Han bråkade jämt med Orochimaru, så som Naruto och Sasuke gör, och samma sak sker även där, Orochimaru flyr från byn och kommer inte tillbaka.

Jiraiya vet inte vad hans mening med livet är, då han är klar med sin Ninja-utbildning, men han besöker Myobokuzan Mountains där han träffar en släkt grodor som lär ut "Sagetekniker". Ledaren där hjälper Jiraiya med hans mening med livet och berättar för honom att han ska resa runt i världen, och medan han gör det ska han skriva en bok. På vägen ska han även hitta "the destiny child" som ska avgöra världens framtid.